Niebezpieczne substancje to m.in. środki ochrony roślin, nawozy i paliwa. Preparaty te zawierają wiele substancji toksycznych. Niewłaściwie użyte, magazynowane czy transportowane mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt. Inne substancje zagrażające bezpieczeństwu rolnika to:
– tlenek węgla CO (czad) – silnie trujący, bezwonny gaz, praktycznie niewyczuwalny; dostaje się do organizmu przez układ oddechowy i uniemożliwia prawidłowe rozprowadzanie tlenu;
– siarkowodór – gaz powstający podczas gnicia cząstek organicznych np. w szambach; w zależności od stężenia może wywołać utratę przytomności, a nawet śmierć;
– pyły powstające na przykład podczas cięcia drewna, szlifowania, młócenia, przesypywania nawozów.
10 zasad bezpiecznego stosowania niebezpiecznych substancji w rolnictwie:
1. Pozyskuj niebezpieczne substancje zgodnie z prawem, z legalnych źródeł.
2. Zapoznaj się z etykietą produktu i stosuj się do zamieszczonych na niej zaleceń.
3. Magazynuj niebezpieczne substancje zgodnie ze wskazaniami producentów i dostawców, w odpowiednich miejscach i na właściwym podłożu, z dala od źródeł wody, oddziaływania skrajnych temperatur, promieni słońca i opadów atmosferycznych.
4. Oznakuj miejsca przechowywania niebezpiecznych substancji.
5. Ogranicz dostęp do niebezpiecznych substancji osobom postronnym, np. dzieciom.
6. Wykorzystuj niebezpieczne substancje zgodnie ze wskazaniami i w dawkach zalecanych przez producenta.
7. Stosuj środki ochrony indywidualnej podczas kontaktu z substancjami niebezpiecznymi.
8. Po użyciu niebezpiecznych substancji zutylizuj ich resztki wraz z opakowaniami, zgodnie z instrukcją.
9. Informuj osoby postronne o miejscach, w których zastosowano niebezpieczne preparaty.
10. Poznaj zasady postępowania na wypadek przypadkowego kontaktu, spożycia, zatrucia niebezpieczną substancją.
Skutki nieprzestrzegania zasad bezpieczeństwa pracy podczas stosowania niebezpiecznych substancji:
- Ostre zatrucia wywołane jednorazowym wchłonięciem dużej dawki preparatu
- Przewlekłe zatrucia, powstające na skutek kumulowania się małych dawek substancji niebezpiecznych w organizmie przez dłuższy czas
- Problemy zdrowotne – nawet po upływie kilku czy kilkunastu lat – trudne do identyfikacji i powiązania objawów z ekspozycją na działanie szkodliwych substancji w przeszłości
- Skażenie środowiska naturalnego i szkodliwy wpływ na pożyteczne organizmy, np. pszczoły miodne
Poniżej kilka wskazówek, jak się zachować, gdy podejrzewamy zatrucie niebezpieczną substancją:
- wezwij pomoc – zadzwonić pod nr alarmowy 112; w oczekiwaniu na pomoc nie należy zostawiać poszkodowanego samego
- spróbuj zidentyfikować truciznę – jeśli to możliwe porozmawiaj z poszkodowanym
- nie wywołuj wymiotów, nie neutralizuj substancji chemicznych w żołądku – decyzja o takim postępowaniu należy do lekarza
- jeśli poszkodowany jest przytomny, zachęć go do przepłukania jamy ustnej letnią wodą
Opracowała:
Jadwiga Jadwińska
Specjalista
PT KRUS w Jeleniej Górze
Źródło: